10 april 2024
Archeologen hebben in Aken de restanten gevonden van een Romeins fort van ongeveer 1.700 jaar oud. Het gaat om een 7 meter lang muurfragment dat mogelijk onderdeel van een poort uitmaakte.
10 april 2024
In de Franse stad Vannes hebben archeologen een veertiende-eeuws kasteel ontdekt onder de funderingen van een herenhuis. Het gaat om de opmerkelijk goed bewaarde resten van van Château de l’Hermine, dat in 1381 werd gebouwd.
10 april 2024
Op het Noord-Australische Lizard Island hebben archeologen 82 scherven van aardewerk gevonden die meer dan 2.000 jaar oud zijn. Met de vondst wordt de opvatting in twijfel getrokken dat Europese kolonisten aardewerk in de achttiende eeuw introduceerden op Australië.

Artikel

Onder het Binnenhof liggen talloze archeologische vondsten die tijdens de renovatie tevoorschijn komen. Hier zetten we er een aantal voor je op een rij.

Ontdek het RMO

Op de foto hierboven zie je een pyxis. Dit is een doosje dat in het antieke Athene vaak gebruikt werd om toiletartikelen in te bewaren.

Agenda

Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd. De honderd meest bijzondere objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten.

Archeologie in Leiden

De rol van vrouwen in het verleden is jarenlang vrijwel onzichtbaar geweest. Vier archeologen reflecteren op deze ongelijkheid in zichtbaarheid.

Tips van onze partners

De dood hoort bij het leven en daarom maken we van een uitvaart een extra mooi moment. We willen immers onze nabestaanden of geliefde overledene een passend afscheid geven. Compleet met muziek, kaarsen, bloemen en misschien wel een filmpje. Het is daarbij heel normaal om iets aan de overledene mee te geven. Een telegram van verre familie, een foto van jullie als gezin of een knuffeltje wat altijd bij diegene was. Het meegeven van spulletjes is iets wat al eeuwen wordt gedaan.

Artikel

Een mysterieus gouden masker dat Heinrich Schliemann in 1876 opgroef werd genoemd naar een mythische koning, maar hoorde het eigenlijk wel bij deze vorst?