• Archeologische schatten bij Emmen verwoest door bouw distributiecentrum

    Door de bouw van een groot distributiecentrum bij Oranjedorp zijn alle bodemschatten die in de grond lagen verloren gegaan. De gemeenteraad van Emmen heeft op 18 april een spoeddebat gehouden over de verwoesting van de archeologische schatten en de verantwoordelijke wethouder om opheldering gevraagd.

  • Prehistorische vrouwen werden gewurgd en levend begraven in Frankrijk

    Onderzoek naar de resten van twee prehistorische vrouwen in Zuid-Frankrijk toont aan dat de vrouwen 5.500 jaar geleden op brute wijze werden gewurgd en levend werden begraven in een gezamenlijk graf. Volgens de onderzoekers werden de vrouwen geofferd.

  • 1.700 jaar oud fort ontdekt in Aken dat diende tegen Germaanse plunderaars

    Archeologen hebben in Aken de restanten gevonden van een Romeins fort van ongeveer 1.700 jaar oud. Het gaat om een 7 meter lang muurfragment dat mogelijk onderdeel van een poort uitmaakte. De vondst werd gedaan onder een straat in het centrum tijdens archeologisch vooronderzoek naar aanloop van rioolwerkzaamheden.

  • Archeologen vinden oudste aardewerk van Australië

    Op het Noord-Australische Lizard Island hebben archeologen 82 scherven van aardewerk gevonden die meer dan 2.000 jaar oud zijn. Volgens de archeologen gaat het om de oudste vondst van Aboriginal aardewerk die ooit is gedaan. Met de vondst wordt de opvatting in twijfel getrokken dat Europese kolonisten aardewerk in de achttiende eeuw introduceerden in Australië.

  • Archeologen ontdekken 600 jaar oud kasteel in Vannes, Frankrijk

    In de Franse stad Vannes hebben archeologen een veertiende-eeuws kasteel ontdekt onder de funderingen van een herenhuis. Het gaat om de opmerkelijk goed bewaarde resten van van Château de l’Hermine, dat in 1381 werd gebouwd.

1 mei 2024
Tijdens archeologische opgravingen op een middeleeuws kerkhof op het Zweedse eiland Visingsö, hebben archeologen ongeveer 170 zilveren munten uit de twaalfde eeuw ontdekt. De munten lagen in het graf van een man die tussen de 20 en 25 was toen hij stierf.
25 april 2024
Tijdens de zoektocht naar de verloren containers van de MSC Zoë, 15 kilometer ten noorden van Terschilling, stuitten de bergers toevallig op een wrak uit de zestiende eeuw. Het wrak was beladen met kopere platen van de invloedrijke Duitse handelsfamilie Fugger.
30 april 2024
Onderzoek naar een 2.000 jaar oude verkoolde papyrusrol uit de Romeinse stad Herculaneum, heeft de exacte begraafplaats van de Griekse filosoof Plato onthuld. Ook onthult het document hoe Plato als slaaf werd verkocht en hoe hij één van zijn laatste avonden doorbracht.

Artikel

Onder het Binnenhof liggen talloze archeologische vondsten die tijdens de renovatie tevoorschijn komen. Hier zetten we er een aantal voor je op een rij.

Ontdek het RMO

Dit fragment van een Egyptische tuniek dateert uit 500 tot 800 na Chr. Het is een deel van de schouder, geweven van linnen met versieringen in purperkleurige wol. De lange sierband liep van de rug tot over de borst. Tot de uitvinding van stoffen als polyester, werd textiel enkel gemaakt van natuurlijk materiaal dat snel vergaat. In de archeologie wordt textiel zelden in goede staat teruggevonden, maar in het droge klimaat van Egypte zijn sommige stoffen goed bewaard gebleven. Dit maakt vondsten zoals deze tuniek erg speciaal. De kleurstoffen in de textiel zijn nog steeds erg kwetsbaar.

Agenda

Het Romeinse fort bij Vechten, in de provincie Utrecht, is een van de grootste en tegelijk een van de minst bekende forten langs de Romeinse grens (de limes) in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden is al bijna tweehonderd jaar betrokken bij archeologisch onderzoek in Vechten. De afgelopen jaren zijn veel vondsten afkomstig uit deze plaats aan de collectie toegevoegd. De honderd meest bijzondere objecten zijn voor deze tentoonstelling geselecteerd, waaronder een aantal bijzondere helmen, een gezichtsmasker, luxe aardewerk en schoenzolen in alle soorten en maten.

Archeologie in Leiden

De rol van vrouwen in het verleden is jarenlang vrijwel onzichtbaar geweest. Vier archeologen reflecteren op deze ongelijkheid in zichtbaarheid.

Tips van onze partners

De dood hoort bij het leven en daarom maken we van een uitvaart een extra mooi moment. We willen immers onze nabestaanden of geliefde overledene een passend afscheid geven. Compleet met muziek, kaarsen, bloemen en misschien wel een filmpje. Het is daarbij heel normaal om iets aan de overledene mee te geven. Een telegram van verre familie, een foto van jullie als gezin of een knuffeltje wat altijd bij diegene was. Het meegeven van spulletjes is iets wat al eeuwen wordt gedaan.

Artikel

Een mysterieus gouden masker dat Heinrich Schliemann in 1876 opgroef werd genoemd naar een mythische koning, maar hoorde het eigenlijk wel bij deze vorst?